Yhteistyössä:

Ahvenanmaan leiritarinaa

Keskiviikkona 29.3. klo 3.15 lähti 15 hengen ryhmä kevätleiriläisiä kahdella pikkubussilla kohti Turkua ja Ahvenanmaata. Ennen kahdeksaa oli määrä olla Turussa, missä autot jonon jatkoksi odottamaan laivaanpääsyä. Puolilta päivin tukeva energiatankkaus buffetpöydästä.

Maarianhaminassa autokannen eturivistä Hiacet liikkeelle ja tuttua reittiä Ålands Idrottscenteriin, missä Hämeenlinnan Suunnistajat olivat jo pari päivää majailleet. Myös Ats oli saapunut edellisiltana laivalla. Ensimmäinen treeni oli Solbackassa, teemana reitinvalintaa ja rastinottoa. Ennakkotietojen mukaisesti, lumettomiin tienvarsiin nähden maastossa oli yllättävän paljon lunta ja jalka meni paksuimmissa kohdissa hangesta läpi. Harjoituksessa haettiin vielä kaverista turvaa ja keskittyminen omaan suoritukseen oli hakusessa, joten siitä poimittiin hyvä teema seuraavalle päivälle. Illalla palauttelut Godbyn uimahallissa ja pientä kisailua Wibit-radalla. Iltapalaverissa katsottiin muutama GPS-reitti ja perjantain ohjelma läpi.

Perjantai alkoi klo 8 aamulenkillä ja koordinaatioilla ennen aamupalaa. Puoli 10 lähdettiin Båtmansbergetille, missä nuoremmilla oli suuntaa ja rastinottoa ja vanhemmilla multitekniikkaväylää. Näin aamusta oli hyvä hankikanto siellä missä lunta oli. Muutama kreppi puuttui, mikä hieman sekoitti pakkaa. Lounaan jälkeen hiukan lepoa ja valmistautumista Maarianhaminan sprinttiin, missä free choice -hajonnalla knock out –sprintti 4-5 hengen yhteislähdöillä yhdessä hämeenlinnalaisten kanssa. Free choice -hajonnassa osalle rasteista on kaksi vaihtoehtoista rastipistettä, joista suunnistaja valitsee mielestään nopeamman jatkae siitä taas seuraavalle kaikille yhteiselle rastille. Näin suunnistajalle tulee eteen useampia arvioitavia reitinvalintoja ja letkat hajoavat. Iltapalaverissa harjoitukset käytiin läpi, muutaman reitin analysointi 2Drerunilla ja sprintin pääkameravideoiden katselua - kuka vilahti kuvassa ja tapahtuiko etäleimauksia katseella?

Lauantaina jälleen tutut aamurutiinit ja suunta Stålsbyhyn. Radalla normaalia ja rinnesuunnistusta sekä mikrosuunnistusta, missä muutama peräkkäinen rasti suunnistetaan 1:4000 kartalla. Hyvä hankikanto ja aurinkoinen keli, onnistunut harjoitus ja keskittyminen omaan tekemiseen oli selvästi korkeammalla tasolla! Iltapäivällä alkoi henkinen valmistautuminen illan viestikisaan.

Noin 100 joukkueen iltaviestiin saatiin neljä joukkuetta: Ilta-C:ssä Aino ja Peppi, Sini ja Veeti, Ilta-B:ssä Sampo ja Elmeri, Emmi ja Eeva sekä Tero ja Lassi. Kreppien sijaan nyt päästiin suunnistamaan oikein lippujen kera ja kaikki suunnistivat hyvin, loistavaa! Tunnelma oli korkealla autojen palatessa illalla majapaikkaan. Yöviestissä Ats, Juho ja Aleksi leimasivat 18:nneksi. Antton ja Verneri jäivät varmuudeksi kisasta sivuun parantelemaan tuntemuksia ja pääsivät seuraavan aamun koejuoksuihin mukaan.

Viimeisenä harjoituksena sunnuntai-aamupäivällä lähdettiin viime vuodelta tuttuun Pettböleen koejuoksemaan 2-päiväisten kisojen ratoja. Ennen suunnistusta käväistiin näköalapaikalla Getassa kuikuilemassa näkymiä tornin huipulta. Kisaradat todettiin toimiviksi, rastit olivat paikallaan ja maasto oli hieno, laakeat avokalliot olivat tosin vielä lumessa. Illalla kisan aikaan arveltiin jo olemaan jo raskaampaa juosta maastossa, mutta me olisimme silloin jo laivassa.

Yhteenvetona voi todeta, että leiri oli onnistunut. Lumitilanne olisi ollut viikkoa myöhemmin parempi, mutta tärkeintä oli että kuusi harjoitusta pystyttiin vetämään suunnitellusti läpi ja saatiin tuntumaa niin maastossa juoksuun, reitinvalintaan, ennakointiin kuin havainnointiinkin, siihen paljon puhutun ajatusmyllyn pyörittämiseen.

Lisää kuvia Flickrissä.
Muutama video sprintistä ja maastosta.
Reittejä 2DRerunissa (välillä hidas, myös muiden suunnistajien lataamia reittejä)